Katterevyn

Katterevyn är ett årligt gymnasiespex som sätts upp av elever på Katedralskolan i Lund. Det har anor sedan 1940-talet då vi hade Max von Sydow som elev här på skolan, han med flera elever startade tillsammans en teaterelevförening. Sedan dess har hela 35 spex framförts. Från dessa har flera av skådespelarna blivit rikskända, till exempel har vi Anna-Lena Brundin, Björn Kjellman, Kattis Ahlström, Christer Nerfont, Ola Svensson och Johan Wester.

Idag är vi runt 160 elever i föreningen som engagerar sig i elevföreningen Katterevyn, det är en fristående förening som helt och hållet drivs av elever på Katedralskolan. Varje år är det fritt för vem som helst på skolan att söka till någon av revyns 10 grupper. Arbetet leds av Katterevyns ledning som består av Generalen, produktionsansvarige och ekonomiansvarige. Tillsammans med gruppernas ledare är ledningen ansvarig för produktionen av spexet samt den unika upplevelsen som är ett ”revyår”.

Som inspiration till handlingen för varje ny revy utses ofta historiska händelser och profiler. Manuset skrivs av 5-7 elever, oftast personer som är med i skådisgruppen. Författandet sker också med speciellt samarbete tillsammans med några av grupperna, t.ex. Bandet, Dansgruppen, Rekvisitagruppen och Kostymgruppen. Förutom ett spex produceras också en film som visas precis innan teaterföreställningen för att dra igång publiken, filmen har en fristående handling från spexets. En förutsättning för den kvalitet som Katterevyn präglas av är de grupper som arbetar med rekvisita, kostymer, smink, grafik, PR, årsboken, ekonomin och fest.

För Katterevyns medlemmar innebär dess verksamhet att de under ett läsår aktivt får arbeta tillsammans, skapa nya kontakter och utvecklas. Naturligtvis ligger dock fokus på att ha så roligt som möjligt och att sedan sprida denna glädje vidare under de föreställningar som avslutar ett revyår och sätter avstamp för nästa.